Történet

A Pandal Egyesületet 2002-ben alapította egy kis létszámú de annál lelkesebb baráti társaság, azzal a céllal, hogy tegyenek valamit közösen a környezetvédelem érdekében, és ezt hivatalos egyesületi keretben tehessék.
Az Egyesület tíz tagot számlált melyből négy fő, az Egyesület székhelyének és fő tevékenységének helyszínén, Kóspallagon él. Az Egyesület elnöke Dr. Ábrók Ildikó, alelnöke Dr. Bihary László, titkára Sorecz János volt, a tagok pedig Dr. Szilágyi István, Sorecz Jánosné, Juhász Gitta, Csereklye Orsolya, Dr. Demetrovics Pál, Dr. Hetei Tibor és Gál István voltak. Az Egyesület fő tevékenysége tehát nagy részt Kóspallagra koncentrálódott, de a régió ( Ipolymenti vidék, Duna-kanyar) többi civil egyesületével is igyekezett kapacsolatot teremteni és a civil mozgalomban részt venni. Az Egyesület főbb tevékenységei a  következők voltak: 2002-ben környezetvédelem, környezeti nevelés, civil hálózat építés a Börzsöny térségében, 2003-ban Kóspallag környékének, különösen a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal határos területeken az illegális hulladéklerakók felmérése, kiállítás és előadások szervezése a veszélyes hulladékok kezeléséről Kóspallagon a falunapon. 2004-2005-ben a Magosfa Környezetvédelmi Alapítvánnyal együttműködve az illegális hulladéklerakók újabb felmérése, különösen a Kóspallag környéki patakok (Kis-Hanta, Korompa) mellett. A Keszó-árokban lévő veszélyes hulladék lerakat felszámolása a Kóspallagi Önkormányzat és az OTTO Kft. közreműködésével. 2006-ban helyi termékek felmérése Kóspallag, Márianosztra és Nagybörzsöny falvakban a Magosfa Alapítvány projektjében, 2007-ben az Egészséges Településekért Alapítvány pályázatára a falu egészségtervének elkészítése a Biber Egyesülettel közösen; általános iskolások számára akadályverseny szervezése a Föld napján; túrák szervezése a Börzsönyben. 2008-ban a Kis-Hanta patak megtisztítása, Földnapi akadályverseny szervezése, 1 millió Ft pályázati  összeg elnyerése az Egészséges Településekért Alapítványtól közösségfejlesztési célokra, természet-fotópályázat rendezése. A 2007-es Egészségterv Pályázatban az Egyesület a következőképpen fogalmazta meg célját: természet- és környezetvédelmi profilú egyesület, melynek hosszabb távú célja, hogy a falu lakosainak figyelmét ráirányítsa a környezetvédelmi problémákra: elsősorban a szemetelés, a nem megfelelő hulladék-kezelés veszélyeire. Ezekután az Egyesület tevékenysége néhány évig 2010-től 2014-ig szünetelt, majd 2014 tavaszán egy újabb, lelkes csapat csatlakozásával új szárnyakat kapott.

További érdekes részleteket lehet olvasni az alapításnál felmerült dilemmákról, kérdésekről Dr. Bihary László tagunk (volt alelnökünk) 2002-es esszéjében a Pandalról.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s