Festészet a természetben

„A Rig-véda azt tanítja, hogy Isten az egész természetben felismerhető – a hegyekben, dombokban, folyókban. Az egyetlen szellem rajtam keresztül áramlik. Amikor egy hegyen állva nem tudod, hol végződik a hegy, s hol kezdődik a tested, az az igazi imádság. Amint lélegzel, az egész természet lélegzik. Mikor kiengeded a levegőt, az egész hegy minden völgyével együtt a fuvallatokban lélegzik ki. Amint belélegzel, az univerzális életerő pránájának teljessége járja át a tested, csakúgy, mint a völgyeket, a folyókat, a hegyeket. Ez az egyedüli helyes kapcsolat a természettel.”             / Szvámí Véda Bháratí /

A Pandal Egyesület tagjai között akadnak művészi szellemiségben élők is, akiknek tevékenysége a szabad természet tanulmányozásában, a napfény és a levegő vonásainak, árnyalatainak megfigyelésében nyilvánul meg. A „Természetben festésre” buzdító érzés, hasonlít ahhoz, ami a városi embert vasárnaponként a természetbe csalja.

Mégis mit értünk a „festészet a Természetben” jelző alatt?

Tán egy hajótest kilyukadt páncéljából tengerbe ömlő és ott szétoszló, mintegy másfél négyzetkilométernyi vízfelszínt beborító, 5 millió hordó nyersolajat?

Névtelen

Netán a kertművészetre gondoltunk, amelyben minden egyes cselekedet egy ecsetvonás a természettisztelet újabb lépcsőfokán?

Névtelen2

Akár ez, akár az, változik az ember és vele együtt a tájhoz való viszonya. Az ember számára nehezebb feladat a szív gazdagságára szert tenni, mint a tudás bőségére. Mivel minden művész más érzelemvilággal rendelkezik, nincs olyan tájkép, amelyről legalább húsz különböző képet ne lehetne festeni.
Egy biztos: Kóspallag környező vadonjai; kopár, fű-nélküli, nehezen járható sziklagyepei annyira fönségesek, hogy remegővé teszik az erre járó halandókat. Szeretnénk művészi alkotások által is elmondani, hogy székhelyünk remek fertály a Természet újrafelfedezésére.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s